Ce reprezintă dobânda la economisire?

Dobânda la economisire reprezintă suma de bani pe care un deponent ar trebui să o primească în plus la banii depuși într-un cont sau depozit de economii la o instituție bancară pe o anumită perioadă de timp. După modul de calculare a dobânzii pentru sumele depuse la o bancă (depozite), dobânda poate fi de două feluri:

  • Dobândă simplă, calculată pe baza fondurilor depuse inițial.
  • Dobândă acumulată, calculată prin aplicarea ratei dobânzii la suma reprezentând capitalul depus inițial și dobânda obținută pentru perioada anterioară.

 

Care este rata reală a dobânzii?

Rata dobanzii este corectată cu efectele inflației. Pentru simplificare, putem spune că rata reală a dobânzii se calculează ca diferență între rata nominală a dobânzii și rata anuală a inflației. Aceasta din urmă exprimă, sub formă procentuală, evoluția inflației pe o anumită perioadă. De regulă, rata inflației se afișează în termeni anuali. În România, BNR face referire de cele mai multe ori la rata inflației pe ultimele 12 luni. De aici, se poate deduce următoarea concluzie: dacă rata dobânzii la un depozit pe un an este de 5%, iar rata inflației este de 3%, atunci rata reală a dobânzii este 2% (5%-3%). Prin urmare, sumele economisite la bancă își majorează puterea de cumparare cu numai 2% într-un an.

 

Analiza dobânzilor la economisire

C.A.R. Casa Banilor a oferit încă de la începutul activității (2010) posibilitatea de a economisi în condiții avantajoase. Noi suntem o organizație financiară nonprofit, excedentul fiind repartizat membrilor noștri. Dobânda la economisire (la C.A.R. depunerile se numesc fond social) nu este impozitată, conform Legii 122/1996 si a Codului fiscal, respectiv Legea 227/2015, Titlul IV, cap V, art.93, lit.b.

Persoanele care obțin în 2019 venituri din dobânzi trebuie să completeze declarația unică și să o depună online în termenul prevăzut de lege. Vorbim aici de veniturile obținute din dobânzi la:

  • conturile curente;
  • conturile escrow;
  • depozitele la vedere;
  • depozitele colaterale;
  • depozitele la termen;
  • certificatele de depozit.

Pentru aceste venituri se datorează obligatoriu impozitul de 10%, reținut însă la sursă, iar contribuțiile sociale doar dacă se obțin venituri peste 12 salarii minime brute. (sursa: Avocatnet)

Vă prezentăm mai jos o analiză a dobânzilor oferite la economisire la CAR Casa Banilor în comparație cu mediul bancar și corelate cu rata inflației. Datele din grafic sunt în procente.

 

Analiza dobanda economisire CAR Casa Banilor Vs Banci 2010 - 2019

 

Încă de la înfiițare, CAR Casa Banilor a oferit o dobândă la economisire mult mai avantajoasă decât cea oferită în sistemul bancar. În anii 2015 și 2016, rata inflației în România a fost negativă, ceea ce ar fi trebuit să conducă la obținerea unor venituri în plus din economisire. Însă în anii care au urmat, rata inflației a înregistrat o creștere destul de mare, atingând pragul de 4,6% în 2018. Băncile au oferit în medie o dobândă la depozite de 2% pe anul 2018, ceea ce înseamnă o rata reală a dobânzii negativă. Mai exact, persoanele care au ales să economisească la bănci, au luat la scadență mai puțini bani decât au depus. Acum ne putem pune întrebarea: 'Unde putem sa economisim mai avantajos?'.

 

CAR Casa Banilor oferă la economisire dobândă de 5,2% pe anul 2019

C.A.R. Casa Banilor poate fi o soluție și vă oferă posibilitatea de economisi cu o rată a dobânzii de 5,2% pe anul 2019, dobânda care se adaugă la fondul social depus. Prin activitatea pe care o desfășurăm, dorim să încurajăm tinerii să economisească pentru viitorul lor, pentru un trai mai bun peste ani. Mai mult decât atât, membrilor noștri le oferim ajutoare:

Suntem ca o mare familie și ne dorim să păstrăm o legătură permanentă între membrii noștri, problemele acestora şi interesul C.A.R. Casa Banilor, echilibrând rezolvarea problemelor și identificarea soluțiilor cu o continuă creștere a familiei noastre.

Doriți să vă înscrieți la CAR Casa Banilor? Apăsați butonul de mai jos:
Înscrieri
Pentru orice alte întrebări și sugestii, vă rugam să folosiți pagina de Contact.