Cum economisesc doljenii banii în pandemie?

Declararea stării de urgență la jumătatea lunii martie a atras consecințe negative asupra întregii economii. Unele firme au fost nevoite să își restrângă activitatea, altele au fost nevoite să o suspende definitiv. Mulți oameni au rămas în aceasta perioadă fără un loc de muncă și implicit fără venit. În aceste condiții, este firesc, să ne punem întrebarea: 'Cum economisesc doljenii banii în pandemie?'.

Ei bine, potrivit datelor publicate de BNR, în prima luna în care a fost declarată starea de urgență, unii doljeni au reușit să economisescă mai mult în contul curent. Aceștia au preferat și încă preferă să își țină banii pe card, fără să câștige nicio dobândă de la bancă. Depozitele la termen ale populației au scăzut atât în lei cât și în valută. În schimb, disponibilitățile la vedere au crescut. Acest lucru înseamnă că oamenii au preferat să-și țină la îndemână banii, să aibă acces în orice moment, dar fără a primi vreo dobândă.

Cum economisesc doljenii banii in pandemie

Doljenii și-au retras o parte din economii

Conforma datelor BNR și a celor prezentate în Gazeta de Sud, la finalul lunii martie 2020, doljenii aveau economii în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei. Aceste economii se regăseau în depozitele bancare la termen, care erau în scădere cu 1,38% față de luna februarie 2020. Dobânzile practicate de bănci la depozitele la termen sunt foarte mici (1-2% pe an) și nu acoperă nici rata inflației. Mai mult decât atât, câștigurile din dobânzi sunt impozitate de către statul român. Aceste aspecte au condus la retragerea fondurilor din bănci.

Un alt factor care a determinat retragerea banilor din economiile de la bănci a fost pandemia de Covid-19. La finalul lunii martie se instalase deja panica pe fondul aceste pandemii, iar oamenii erau speriați de o nouă criză financiară. Astfel, ei au considerat că este important să-și acopere veniturile pierdute pe baza economiilor retrase din depozitele bancare. Totuși, ținând cont de faptul că în luna martie s-au primit salariile din februarie, abia din luna aprilie putem vorbi de scădere mai mare a economiilor la bănci.

Dobândă la economisire de 5,2% pe an la CAR Casa Banilor

O parte din doljeni au reușit să economisescă în ultima perioadă, însă aceștia și-au lăsat banii la dispoziția băncilor in contul curent. Acest cont curent este cel mai probabil contul în care își primesc salariul sau pensia. În final, câștig de cauză are instituția bancară deoarece nu trebuie să plătească niciun fel de dobândă la contul curent. Mai mult, se pot percepe anumite comisioane de administrare a contului curent. Cei care aleg să economisească astfel o fac fie din comoditate pentru a avea o rezervă de bani oricând disponibilă, fie din necunoașterea altor mijloace de economisire. Banii pot fi transferați din contul curent într-un depozit bancar, însă dobânda nu acoperă rata inflației.

O alternativă mai bună este depunerea banilor sub forma de fond social la casele de ajutor reciproc (CAR), unde câștigurile din dobânzi sunt mult mai mari decât la bănci. De exemplu, CAR Casa Banilor oferă o dobândă netă de 5,2% pe an pentru anul 2020 la banii depuși sub formă de fond social. Mai mult, conform prevederilor Codului Fiscal, câștigul din dobânda la fondul social nu se impozitează la CAR-uri.

Economisiți la CAR Casa Banilor

C.A.R. Casa Banilor este o instituție organizată în vederea sprijinirii și întrajutorării financiare a membrilor săi. ECONOMISIREA la CAR Casa Banilor Craiova este mult mai avantajoasă decât economisirea la bănci deoarece:

  • Primiți o dobândă netă de 5,2% pe an (pentru 2020), la banii depuși sub formă de fond social;
  • Dobânda este NETĂ, cu capitalizare și se acordă la sfârșitul anului și/sau la retragere;
  • Știți de la începutul anului ce dobandă primiți la final de an;
  • Fondurile se pot retrage oricând, fără comisioane și fără pierderea dobânzii;
  • Depunerile pot fi lunare sau ocazionale, pe perioadă nelimitată (nu sunteți condiționați de perioadă de 3 luni, 6 luni, etc);
  • Dobânda la economisire (la CAR depunerile se numesc fond social) nu este impozitată, conform Legii 122/1996 și a Codului Fiscal;

Prin activitatea pe care o desfășurăm, încercăm să încurajăm tinerii să economisească pentru viitorul lor și pentru un trai mai bun peste ani.

Pentru mai multe detalii despre avantajele membrilor CAR Casa-Banilor vă așteptăm la sediul nostru din Craiova, Str. Împaratul Traian nr.2, Etaj 1, programul de lucru fiind: LUNI-VINERI 8.30-16.30. De asemenea, pentru orice întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la tel 0351.421.946 sau 0770 533 133.

Doriți să deveniți membru CAR Casa Banilor și să beneficiați de avantajele noastre? Apăsați butonul de mai jos:

Înscrieri

Pentru orice alte întrebări și sugestii, vă rugam să folosiți pagina de Contact.