Lecție de criză și importanța economisirii

În articolul 'Lecție de criză. Ce a învățat Andrei despre economisire în criza din 2008 și situația actuală a unui prieten' de pe site-ul hotnews.ro sunt prezentate efectele crizei anterioare precum și importanța economisirii în vremuri de creștere economică. Noi am încercat să sintetizăm principalele aspecte în prezentul articol.

Oamenii, și în special românii, poate vor deveni conștienți de importanța economisirii după această criză cauzată de virusul COVID-19. Unii au învățat lecția crizei din 2008, pentru că au fost afectați direct. Cei care au trecut ușor peste cealaltă criză și s-au blocat în aceasta, ar putea trage învățăminte. O criză te învață și te responsabilizează. Astfel, această lecție de criză și importanța economisirii devin elemente vitale pentru viitor.

Lectie de criza si importanta economisirii CAR Casa Banilor

Economii pentru vremuri de criză

Dacă analizăm datele BNR, da, economisirea a crescut. În 2009, de exemplu, depozitele în lei ale populației însumau 59,1 miliarde lei, iar cele în valută 38,1 miliarde lei. În martie 2020, cele în lei erau de 133,4 miliarde lei, iar cele în valută 97,4 miliarde lei (datele sunt din rapoartele indicatorilor monetari de la BNR). Totuși, problema e că doar unele persoane economisesc.

Potrivit unei cercetări IRES, jumătate dintre români (51%) nu au economii pentru a face față crizelor posibile. Poate că unii dintre ei au avut salarii mici și nu au avut de unde să economisească. Dar mai sunt și persoane care pot, dar nu o fac. Doar 41% dintre români au unele economii care le pot asigura o supraviețuire decentă, însă doar cel mult 2 luni. Un procent de 28% dintre români spun că au pentru 3-4 luni, iar restul spun că au peste.

După orice criză, mulți români vor învăța că trebuie să economisească. Viziunea se poate schimba de la o perioadă de timp la alta, însă importantă este pregătirea pentru astfel de situații.

La CAR Casa Banilor primiți minim 5,2% dobândă neimpozitată pentru anul 2020

C.A.R. Casa Banilor este o instituție organizată în vederea sprijinirii și întrajutorării financiare a membrilor săi. La CAR Casa Banilor Craiova, economisirea este foarte avantajoasă deoarece:

  • Primiți o dobândă netă de 5,2% pe an (pentru 2020), la banii depuși sub formă de fond social;
  • Dobânda este NETĂ, cu capitalizare și se acordă la sfârșitul anului și/sau la retragere;
  • Știți de la începutul anului ce dobandă primiți la final de an;
  • Fondurile se pot retrage oricând, fără comisioane și fără pierderea dobânzii;
  • Depunerile pot fi lunare sau ocazionale, pe perioadă nelimitată (nu sunteți condiționați de perioade de 3 luni, 6 luni, etc);
  • Dobânda la economisire (la CAR depunerile se numesc fond social) nu este impozitată, conform Legii 122/1996 și a Codului Fiscal;

Prin activitatea pe care o desfășurăm, încercăm să încurajăm tinerii să economisească pentru viitorul lor și pentru un trai mai bun peste ani.

Doriți să deveniți membru CAR Casa Banilor și să beneficiați de avantajele noastre? Apăsați butonul de mai jos:

Înscrieri

Pentru orice alte întrebări și sugestii, vă rugam să folosiți pagina de Contact.