Dezavantajele amânării ratelor la creditele bancare

Amânarea ratelor la creditele bancare în condițiile prezente ale crizei Covid-19 ar trebui să suporte și să ajute oamenii de rând. Clienții băncilor care au contractat diferite tipuri de credit ar trebui să fie destul de prudenți când solicită amânarea ratelor. În esență, această amânare nu este un avantaj, ci reprezintă o soluție ce implică și alte costuri. Clienții ar trebui să nu ceară perioada maximă de amânare indiferent de situația lor financiară. O atenție deosebită trebuie îndreptată asupra modificărilor contractuale atunci când se solicită amânarea ratelor. Modificările contractuale vor avea loc, dar fără acte adiționale. Clauzele contractuale modificate ca urmare a aprobării cererii de amânare vor fi prezentate solicitantului de către bancă în termen de 30 de zile de la primirea solicitării. De asemenea, în temeiul OUG 37, va fi prezentat și noul grafic de rambursare a creditului și dobânzilor eșalonate (la cele ipotecare).

amanare ratelor la credite bancare dezavantaje CAR Casa Banilor

Capitalizarea dobânzilor la creditele la care se solicită amânarea ratelor

Potrivit OUG nr. 37/2020, împreună cu normele sale de aplicare, la creditele la care se solicită amânarea ratelor va avea loc capitalizarea dobânzilor. Aceasta ar reprezenta unul dintre dezavantajele amânării ratelor la creditele bancare. Excepție de la această regulă fac creditele ipotecare. Potrivit normelor OUG, dobânda care se plătea în mod normal pentru perioada de suspendare a ratelor se va adăuga la soldul creditului existent (suma pe care o mai are de plătit împrumutatul). Se va crea astfel 'dobândă la dobândă', adică va avea loc capitalizarea dobânzii. În final, ratele vor fi mai mari. La creditele ipotecare, dobânda se adună, dar va fi tratată ca o creanță distinctă și nu va produce alte dobânzi. Această dobândă se va plăti eșalonat în rate lunare pe o perioadă de 60 de luni. (sursa: Avocatnet).

Fiecare client care dorește amânarea ratelor ar trebui să ceară băncii o simulare de costuri pentru a analiza dacă există sau nu avantaje. Țineți cont de dezavantajele amânării ratelor la creditele bancare!

 

La CAR Casa Banilor, dobânda la împrumuturi nu se capitalizează

La Casa de Ajutor Reciproc CAR Casa Banilor a existat o comunicare permanentă cu membrii noștri. Prin activitatea pe care o desfășurăm, încercăm să ne sprijinim membrii și să rezolvăm împreună problemele apărute. La noi, dobânda la împrumuturile acordate nu se capitalizează. Valoare ratelor lunare nu se modifică, cu condiția să nu se întârzie la plata ratelor viitore. Putem oferi membrilor noștri și o refinanțare avantajoasă a Împrumutului Flexibil cu un Împrumut Clasic (după un an de rambursare din împrumut). CAR Casa Banilor depune toate eforturile pentru asigurarea unor servicii de calitate, pentru ca membrii noștri să beneficieze de dobânzi avantajoase la împrumuturi și să economisească în condiții foarte avantajoase.

Doriți să vă înscrieți la CAR Casa Banilor? Apăsați butonul de mai jos:
Înscrieri

Pentru orice alte întrebări și sugestii, vă rugam să folosiți pagina de Contact.